Seçim güvenliÄŸi toplantılarının ilki Mardin'de gerçekleÅŸtirildi. İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldığı toplantıda bölge valileri, il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanları yer aldı. 13 vali, il jandarma Komutanı ve emniyet müdürleri ile Mardin'de bir araya gelen Soylu, seçim güvenliÄŸine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Soylu, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin huzur ve güvenli geçmesine yönelik alınacak önlemleri deÄŸerlendirmek üzere yaptıkları seçim güvenliÄŸi toplantısı nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi. Soylu, "Benzer toplantıları 16 Nisan 2017 tarihindeki referandum öncesinde ve ardından 2018 yılındaki genel seçimler öncesinde düzenlemiÅŸtik.
Bu yıl, 7 bölgede toplantı planlaması yaptık. Bugünkü ilk toplantımızda Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Siirt, Åžanlıurfa, Şırnak, MuÅŸ ve Tunceli olmak üzere 13 ilden gelen arkadaÅŸlarımızla bir aradayız. Bu toplantıda, seçimin her alandaki güvenliÄŸini ve esas itibariyle saÄŸlıklı bir seçim ortamı oluÅŸturmak için alınacak tedbirleri gözden geçireceÄŸiz. Bunlar içerisinde miting ve propaganda güvenliÄŸi, oy kullanılacak mekanların güvenliÄŸi ve sonuçların açıklanmasından sonra oluÅŸacak herhangi bir ÅŸeye meydan vermeyecek güvenlik önlemleri de var. Ayrıca, kampanya ve oy verme günü çeÅŸitli mecralarda yayınlanmak istenilen ve toplumda infiale sebep olabilecek maksatlı yayınlara karşı da önlemleri bu toplantıda tartışacağız" dedi.
"Eksiklik tespit edilen 363 bin 555 vatandaşımıza çaÄŸrıda bulunduk"
Hemen her seçimde kliÅŸeleÅŸmiÅŸ belli konular üzerinden seçimlere gölge düÅŸürecek bazı tartışmaların ortaya atıldığını belirten Bakan Soylu, "Son günlerde özellikle seçmen listeleri ve adres bildirimlerine iliÅŸkin bir takım yayınlar söz konusudur. CumhurbaÅŸkanımız geçtiÄŸimiz günlerde, herkesin kendi yerine oy kullanması, farklı davranış ve arayışlar içine girmemesi gerekiÄŸini, bunu tasvip etmediÄŸini, hatta bundan ÅŸikayetçi olduklarını ifade ettiler. Seçim sürecinin yönetimi anayasamızın verdiÄŸi yetki ile Yüksek Seçim Kurulu'na aittir. Seçmen listeleriyle ilgili bütün itiraz mercii Yüksek Seçim Kurulu, il ve ilçe seçim kurullarıdır.
Halihazırda partilerimizin itirazlarına yapılan düzeltmeler var, tahkikatı devam edenler de var. Devam eden süreçlerin, yapılan düzenlemelerin seçime gölge düÅŸürecek gündem maddesi haline getirmek doÄŸru deÄŸildir. Bizim için her vatandaşımızın oyunu kullanması esastır. İçiÅŸleri Bakanlığı olarak, adreslerinde eksiklik olduÄŸunu tespit ettiÄŸimiz 363 bin 555 vatandaşımıza çaÄŸrıda bulunduk. 64 bin 348 vatandaşımız baÅŸvuruda bulunup, bilgilerini güncelleyerek kamu haklarını kullanmalarındaki engelleri kaldırdılar" diye konuÅŸtu.
"Sokak'ta gördüÄŸünüz her Suriyeli oy kullanmayacak"
Bakan Soylu Suriyeli vatandaÅŸların oy kullanmasına yönelik yaptığı açıklamada ÅŸunları söyledi:
"KliÅŸe haline gelmiÅŸ bir tartışma konusu da, Suriyelilerin oy kullanma meselesidir. Türkiye'de 3 milyon 632 bin 622 Suriyeli, uluslararası korunma statüsüyle ülkemizde bulunmaktadır. Sokaklarda gördüÄŸünüz her Suriyelinin oy kullanma hakkı yoktur, böyle bir ÅŸey mümkün de deÄŸildir.
Oy kullanma hakkı ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlığını hak kazanmış Suriyeliler için müracaat eden vatandaÅŸlığı kazanmış, Suriyeli kardeÅŸlerimiz için mümkündür. Bunun da toplam sayısı çocuklar da dahil olmak üzere, 79 bin 820 kiÅŸidir. Bunlar içerisinden reÅŸit olmayanları çıkardığımızda, önümüzdeki seçimlerde oy kullanacak olanların sayısı 53 bin 99'dur. Üstelik bunların arasında 2011 krizi öncesi vatandaÅŸlık hakkı elde etmiÅŸ, eskiden beri Türkiye vatandaşı olanlar da vardır. Yurt içi seçmen sayısının geçen seçimlerde 53,6 milyon kiÅŸi olan bir ülke de 53 bin kiÅŸi üzerinden seçimin sıhhatini tartışmaya açmak demokrasiye ve hakikaten bu iÅŸin sıhhatine, önümüzdeki rakamlara aykırıdır. Aynı zamanda zihnimize de hakarettir."
KAYNAK: İHA